دسترسی سریع

آشنایی با انواع پروفیل

همه چیز در مورد کاربرد پروفیل

همانطور که می دانید مصالح بسیار متفاوتی در صنایع ساخت و ساز به کار برده می شوند که مصالح فلزی در این میان بسیار اهمیت دارد. هر کدام از این نوع مصالح با توجه به شرایط و جنس مختلفی که دارند در بخش‌های متفاوت در صنعت ساخت و ساز مورد استفاده قرار می‌گیرند.

توجه داشته باشید که پروفیل های آلومینیومی یکی از همین مصالح فلزی هستند که کاربردهای بسیار متفاوتی در صنایع ساختمان سازی دارند.

در واقع می توان در هر بخشی از این صنعت به خوبی از آنها استفاده کرد. در این مقاله می‌خواهیم اطلاعات جامع و کاملی در مورد کاربرد پروفیل و انواع آنها و کاربردهای آن در صنایع مختلف صحبت کنیم، با ما همراه باشید.

بررسی پروفیل در صنعت ساختمان

کاربرد پروفیل در صنایع مختلف

اگر بخواهیم پروفیل را از لحاظ لغت مورد بررسی قرار دهیم باید بگوییم که به معنای ثابت بودن یک مقطع در طولی مشخص است. حتما برای شما هم سوال است که منظور از پروفیل در صنایع ساخت و ساز چیست و چه مفهومی دارد؟

در واقع باید بدانید که پروفیل در لاتین به معنی تجهیزاتی است که در ساخت در و لوله و نمای ساختمان، پنجره ها و … کاربرد دارند. برای مثال از پروفیل آلومینیومی در ساخت قاب پنجره ها استفاده می شود. به طور کلی باید بدانید که دو نوع پروفیل به نام های پروفیل باز و پروفیل بسته وجود دارد. در ادامه در مورد هر کدام از این پروفیل ها به طور کامل توضیح می دهیم.

  • کاربرد پروفیل باز

ابعاد و ضخامت های متنوع در پروفیل باز وجود دارند که هر کدام در صنایع ساختمان سازی به عنوان مصالح مصرفی برای ساخت تسمه، میلگرد، هاش، نبشی، ناودانی، تیرآهن و … مورد استفاده قرار می گیرند. نوع دیگری هم از پروفیلهای باز وجود دارند که به آنها پروفیل های باز با سطح مقطع Z گفته می شود. این نوع پروفیل ها معمولاً برای ساخت و سازهای بسیار بزرگتر کاربرد دارند که از جمله آنها می توان به ساخت سقف سالن های بسیار بزرگ مانند سوله ها، انبارها ورزشگاه های بزرگ، پارکینگ های عمومی و … اشاره کرد. در واقع کاربرد پروفیل باز به این صورت است.

  • کاربرد پروفیل های بسته

از پروفیل های بسته در تولید درب و پنجره، لوله، قوطی، پی وی سی،  پروفیل های کرکره برقی و … استفاده می شود. ر ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات در مورد چگونگی تولید پروفیل به شما بدهیم.

 

چگونگی تولید پروفیل

حتما برای شما هم سوال است که کارخانه های تولید پروفیل به چه صورتی آنها را تولید می کنند؟ چه مراحلی برای تولید پروفیل وجود دارد؟

در واقع باید بدانید که بیشتر کارخانجات تولید لوله و پروفیل، ورق های فولادی یا همان کلاف ها را به روش نورد سرد به محصول نهایی با شکل ها و ابعاد و ضخامت های مختلف تولید می‌کنند.  هر کدام از پروفیل های باز و بسته با طی کردن مراحل مشخصی تولید می شوند. با ما همراه باشید تا به بررسی این مراحل بپردازیم.

  • مرحله اول ( تامین مواد اولیه)

در مرحله اول تامین مواد اولیه اهمیت دارد. این مواد اولیه که برای ساخت پروفیل مورد نیاز هستند و در بیشتر کارخانه های ایرانی وجود دارند به واسطه فولاد مبارکه در بخشی از کشورهای آسیای میانه، اروپا، برزیل و اروپای شرقی تهیه می شوند. ورقی که برای تولید پروفیل مورد استفاده قرار می گیرد حتما باید ترکیبات شیمیایی و خواص مکانیکی بسیار خوب و مناسبی داشته باشد تا در زمان تولید هیچ گونه مشکلی پس از تولید آنها برای سازنده و مصرف کننده به وجود نیاورد.. با ما همراه باشید تا در مورد مرجله دوم اطلاعات دقیقی در مورد چگونگی تولید و کاربرد پروفیل به شما بدهیم.

 

  • مرحله دوم ( برش کلاه به شکل نوار)

در مرحله دوم برش کلاه به شکل نوار انجام می‌شود در واقع در این مرحله باید کلاف های خریداری شده در دستگاه برش قرار بگیرند و به حالت نوارهایی با عرض کاملاً تعیین شده، بریده شوند.

توجه داشته باشید که هر کدام از این دستگاه ها با توجه به نحوه بهره‌برداری و سفارش مشتری قسمتهای مختلفی دارند و همین موضوع باعث شده است تا برخی از آنها به حالت اتوماتیک و برخی دیگر هم در حالت نیمه اتوماتیک کار کنند.

میز حمل کننده، ضربه گیر، بخش های ذخیره کلاف، کلاف گیر، سیستم باز کننده طوق های کلاف، سیستم کنترل کننده کناره به منظور بهبود تنظیم، صاف کننده ورق، قرقره های هدایت و گیوتین، جداکننده نوارهای بریده شده و … بخش هایی از سیستم دستگاه برش هستند.

زمانی که کلاف بر روی کلاف گیر که خود حرکت گردشی دارد، قرار می گیرد شروع به چرخش می کند و زمانی که طوق ها باز می شوند، سر ورق زیر غلتک های صاف کننده هدایت می شود.

این موضوع در نهایت باعث صاف و تخت شدن ورق نهایی می‌شود. در ادامه سر ورق ها هم به واسطه گیوتین بریده میشوند هیچ گونه مشکلی برای جوشکاری در مراحل بعدی به وجود نیاید.  سپس در این بین ورق هم به واسطه غلتک ‌های تغذیه به سمت شافت های اصلی که محرک دارند، حرکت می‌کنند.

تیغه‌هایی از فولاد هم بر روی شافت های اصلی وجود دارند، که بدین واسطه عملیات حرارتی بر روی آنها اعمال می شود. توجه داشته باشید که حرکت نوار ها همچنان به سمت جلو ادامه خواهند داشت و برده شده به طور کاملا مشخص به جلو هدایت شوند و از دو عدد شافت جدا کننده عبور می کنند که بر روی آنها تیغه های بسیار ریزی وجود دارد به واسطه آن ها سر نوارها بریده می شود.

توجه داشته باشید که در این حالت سیستم هیدرولیک چند سانتی متر قطر نوار جمع کن را باز می کند. این عملیات انجام می‌شود تا هم دو لبه گیر جمع شود و سر نوارها هم گرفته شود و در نهایت هم داخلی ترین لایه های ورق به راحتی جدا شود و در این حالت نوارها به واسطه یک میز متحرک به خارج هدایت می شوند. از این بخش به بعد کشیده شدن ورم تنها به واسطه نوار جمع کن تا اتمام کل طول کلاف انجام می شود. در نهایت هم تمامی نوار ها به حالت کاملا دسته بندی شده و قسمت های متفاوت خطوط تولید منتقل می‌شوند.

 

  • مرحله سوم ( تولید لوله و پروفیل)

در مرحله سوم تولید لوله و پروفیل به دو طریق مستقیم و غیر مستقیم صورت می گیرد. روشی که انتخاب می شود کاملا بستگی به امکانات ماشین از نظر طراحی دارد که در این بین معمولا پروفیل باز به واسطه روش مستقیم تولید می شود. قسمت هایی مانند تغذیه نوار، گیوتین، قسمت جوش سر و ته نوار، فرمینگ، انباره، سردکن، سایزینگ، برش یا اره اتواتیک و … بخش های دستگاه تولید لوله و پروفیل هستند.  توجه داشته باشید که در این بین اهمیت به این موضوع که دستگاه برای ساخت چه تولیداتی به وجود آمده است و به چه روشی ساخته شده هم بسیار تاثیرگذاراست، زیرا باعث می شود تا قسمت هایی که برای شما نام برده ایم با کمی تغییرات از نظر اندازه و تعداد در آن ها ساخته شوند. مهمترین موضوعی که در این بخش باید به آن توجه داشت این است که عملیات اصلی این دستگاه ها زمانی است که ورق در حال عبور از بین دو قالب بالا و پایین در حال چرخش است، حتما باید عملیات به روش سرد برای شکل دادن انجام شود.

 

آشنایی با انواع مختلف پروفیل

در قسمت بالاتر برای شما توضیح داده ایم که پروفیل ها به چه صورت تولید می شوند. در ادامه می خواهیم بدانیم که پروفیل ها در چه انواع دسته بندی می شوند؟ در واقع کاربرد پروفیل در چیست؟

باید بدانید که پروفیل ها در دو دسته صنعتی و ساختمانی قرار دارند. به آن دسته از پروفیل هایی که در صنعت ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرند پروفیل‌های ساختمانی گفته می شود.

از انواع آنها می توان به درب و پنجره های آلومینیومی اشاره کرد که جزء پروفیل های ساختمانی به حساب می آیند.

پروفیل های صنعتی هم به محصولاتی گفته می‌شود که در صنایعی مانند خودروسازی مورد استفاده قرار می گیرند و جزء قطعات صنعتی به حساب می آیند.

در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات در مورد پروفیل‌های ساختمانی کامپوزیتی، آلومینیومی و گالوانیزه به شما بدهیم.

  • پروفیل ساختمانی

پروفیل ساختمانی خود در سه دسته پروفیل نورد گرم، پروفیل نورد سرد و مرکب دسته بندی می شود. توجه داشته باشید که در این حالت پروفیل نورد گرم از همان نورد گرم شمش فولادی به وجود می آید و به حالت قوطی است. در این بین پروفیل نورد سرد هم به واسطه شکل دادن ورق های فولادی از طریق خم کردن و یا پرس به وجود می‌آید و حالت ناودانی شکل دارد. نکته قابل توجه این است که پروفیل نورد سرد بیشتر برای کارهای ساختمانی سبک تر مانند ناودانی ها، سقف های کاذب، تیرهای تکیه‌گاهی و … کاربرد دارند.  زمانی که چند پروفیل گرم و سرد به یکدیگر اتصال پیدا کنند پروفیل مرکب به وجود می آید.  توجه داشته باشید که شکل و ابعاد پروفیل های ساختمانی به دو حالت باز و بسته است که این نوع پروفیل ها به علت شکل ظاهری شان به پروفیل های باز و بسته معروف شده اند.

  • پروفیل کامپوزیتی

امروزه استفاده از پروفیل های کامپوزیتی در صنعت ساخت و ساز بسیار رواج پیدا کرده است زیرا این نوع پروفیل‌ها در شرایط آب و هوایی مرطوب بیشتر هستند و بسیار مقاوم عمل می کنند زیرا آنها در برابر خوردگی و افزایش عمر سازه در برابر ارتعاشات و زلزله جلوگیری می کنند. خاصیت غیر کشسانی در پروفیل کامپوزیتی وجود دارد که باعث می شود در برابر خوردگی و لرزش مقاومت بهتری از خود نشان دهد. در نهایت هم استفاده از این نوع پروفیل ها باعث می شود تا وزن نهایی ساختمان و بنا سبک تر باشد. در ادامه اطلاعاتی در مورد پروفیل آلومینیومی به شما می دهیم.

  • پروفیل آلومینیوم

پروفیل آلومینیومی در دو دسته صنعتی و ساختمانی تولید می شود. جالب است بدانید که در صنعت ساختمانی از پروفیل آلومینیومی برای درب، پنجره و … استفاده می شود. البته در صنعت های دیگر هم از این نوع پروفیل بلوار قطعات مختلف صنعتی استفاده می شود. در واقع باید بدانید یکی از مهم‌ترین تفاوت‌هایی که بین آهن و پروفیل آلومینیومی وجود دارد در ساخت پنجره و درب آن است. درهای آهنی و پنجره ها باعث هدر رفتن انرژی بیشتری می شوند. اما در این بین پنجره های آلومینیومی بسیار در مصرف انرژی بهینه تر عمل می کنند. پروفیل آلومینیومی دارای رنگ سفید و روشنی است که در نتیجه باعث می شود احساس تمیزی بیشتری نسبت به خانه و ساختمان خود داشته باشید.

  • پروفیل گالوانیزه

برای مقاوم سازی درب و پنجره های یو پی وی سی از پروفیل گالوانیزه استفاده می شود زیرا این نوع پروفیل ها از هرز شدن پیچ ها و افتادگی آنها جلوگیری می کنند. به طور کلی از جمله مزایای پروفیل گالوانیزه می توان به مقاومت و استحکام بسیار بالای آنها در برابر فشارهای جوی در ارتفاعات اشاره کرد. همانطور که میدانید نیرو های بسیار زیادی برای ساختمان ها و برج های بسیار مرتفع وجود دارد در نتیجه این نیرو باعث فشار به پنجره ها هم می شود. البته باید بدانید که در ارتفاعات پایین هم این فشارها به علت نشست ساختمان وجود دارد.  توجه داشته باشید که ضخامت پروفیل گالوانیزه در حدود یک میلیمتر آغاز می شود و بسته به نیاز مشتری ممکن است تا ۲ میلی متر هم افزایش پیدا کند. موضوعی که باید در آن توجه داشته باشید این است که هر چقدر میزان سطح پنجره بزرگ تر باشد به همان میزان هم فشار وارد به آن بیشتر می‌شود و در نهایت ضخامت پروفیل های گالوانیزه هم بیشتر خواهد شد.

انواع پروفیل

کاربرد پروفیل در صنعت ساختمان

همان طور که در قسمت بالاتر برای شما توضیح داده‌ایم،  بیشتر پروفیل ها برای ساخت درب و پنجره های آلومینیومی و آهنی مورد استفاده قرار می گیرند. پروفیل ها از لحاظ اندازه، مشخصات و … تقسیم بندی می‌شوند. از دیگر کاربردهای پروفیل ها در صنعت ساختمان می توان به تولید نرده های فلزی اشاره کرد. پروفیل های دیگری که مربع مستطیل هستند، به نام پروفیل های ستونی مورد استفاده قرار می گیرند برای ساخت ستون و اسکلت فلزی ساختمان ها کاربرد دارند.

امیدواریم با مطالعه این مقاله اطلاعات خوب و مفیدی در مورد کاربرد پروفیل ساختمانی به دست آورده باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *